Kosten koper huis kopen spanje

Kosten bij aankoop van huis in Spanje

Welke kosten koper moet je rekening mee houden?

Net als in Nederland komen er bij het aankopen van huis in Spanje kosten kijken. Uiteraard houd je hier rekening mee als aankoper, maar ook deze kosten koper zijn in Spanje anders dan wij gewend zijn in Nederland.

Om jou te helpen met de oriëntatie op het aankoopproces én een eerlijke indicatie te geven van deze kosten, hebben we de gemiddelde kosten op een rij gezet. We hebben hierin onderscheid gemaakt tussen de kosten koper bij de aankoop van de Spaanse woning en de kosten koper bij een hypotheek via een Spaanse bank.

Let op: De kosten koper in Spanje worden nooit meegefinancierd en dien je daarom uit eigen vermogen te betalen. Juist daarom is het belangrijk dat je deze kosten goed begrijpt en meeneemt bij je plannen voor een woningaankoop.

Aankoopkosten bij kopen van een huis

Bij de aankoop van een huis in Spanje komen zijn directe eenmalige kosten van toepassing. Deze zijn vaak hoger dan je in Nederland gewend bent! Je kan rekening houden met een percentage tussen de 10-14%. Zelfs zonder financiering via een hypotheek heb je te maken met deze kosten. Hieronder geven we jou een overzicht:

 • Overdrachtsbelasting woning

  Een groot deel van deze kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, deze ligt namelijk tussen de 8 en 11% van de aankoopsom in Spanje. Een erg hoog percentage dat Nederlands vaak niet gewenst zijn! Het percentage is afhankelijk van de regio waar de woning wordt aangekocht. Het exacte percentage van jouw regio kan je opvragen bij de makelaar of advocaat.
  In de situatie van het aankopen van een nieuwbouwwoning, spreken we niet over overdrachtsbelasting maar over BTW (IVA) en deze bedraagt in dat geval 10%.

 • Notariskosten in Spanje

  Een Spaanse notaris zal de koop van jouw woning in behandeling nemen. Deze notaris dient juridische documenten op te stellen en de woningoverdracht te begeleiden. De kosten een notaris in Spanje bedragen tussen de 600 en 900 euro afhankelijk van de koopsom en zijn altijd voor de koper. Hierdoor mag de koper (in overleg met de verkopende partij) wel de notaris kiezen.

 • Inschrijving kadaster

  De woning dien je in te schrijven op jouw naam in het kadaster, zowel in het "Catastro immobiliario" (verplicht, maar gratis) als in het 'Registro de la Propiedad' (juridische vastlegging eigenaar). De kosten hiervan zijn afhankelijk van de woning, maar bedragen over het algemeen tussen de 600 en 1000 euro.

Vrijwillige aanvullende kosten zijn niet inclusief de bovengenoemde kosten koper. Wil je bijvoorbeeld een juridische hulp voor woningaankoop in de arm nemen? Of wens je een makelaar in te schakelen ter ondersteuning van jouw huizenjacht? Dan dien je deze experts vaak nog rechtstreeks te betalen voor hun werkzaamheden.

Kosten voor de financiering (hypotheek) in Spanje

Indien je een hypotheek wenst bij de aankoop van jouw woning, dan komen hier ook éénmalige kosten bij kijken. Dit wordt vaak onterecht vergeleken met de kosten voor de aankoop van de woning. Hieronder een overzicht van de verschillende kosten waar je rekening mee dient te houden:

 • Bankkosten in Spanje (afsluitkosten bank)

  Dit zijn kosten die een bank rekent voor het afsluiten van een hypotheek. In Nederland kennen we deze kosten vaak niet meer, maar in Spanje bedraagt dit wel tot 1,5% van het hypotheekbedrag. Afhankelijk van jouw dossier kan dit bedrag lager uitvallen. Vaak doet de bank dit als er goede connecties zijn of jouw profiel erg interessant uitvalt. Hypotheek in Spanje Direct helpt hier o.a. bij. Per dossier kunnen we bekijken of deze bankkosten lager kunnen onderhandelen.

 • Taxatiekosten Spaanse woning

  Om in aanmerking te komen voor een hypotheek is het laten uitvoeren van een taxatie van het huis in Spanje verplicht. Daarnaast is het aan verstandig om de taxatie van de Spaanse woning altijd te doen, om de de actuele waarde van de woning te weten. Een financiering geldt namelijk alleen op de actuele waarde, niet op de verkoopwaarde! Dit geeft je niet alleen een duidelijk inzicht in de financieringsmogelijkheden, maar geeft je ook een sterke onderhandelingspositie voor het bepalen van de aankoopprijs!

 • Overige bankproducten

  Een Spaanse bank geeft jou vaak korting op jouw hypotheekrente als je aanvullende producten afsluit. Dit gaat bijv. om een opstal- en levensverzekering. Een opstalverzekering is altijd aan te raden om af te sluiten bij een Spaanse bank. Zij hebben immers net zoveel belang bij een onderpand die in goede staat is. Een levensverzekering is optioneel en kan in Spanje hoog in de kosten oplopen. Het is slim om altijd eerst meer informatie hierover op te vragen bij een hypotheekofferte. Is een levensverzekering verplicht bij jouw bank of hypotheekbemiddelaar?
  TipBij Hypotheek in Spanje Direct is een levensverzekering onder bepaalde voorwaarden niet verplicht. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Belangrijk: Er zijn ook andere kosten voor een hypotheek bij een Spaanse bank. Denk aan het registreren van de hypotheek op jouw naam in het kadaster, kosten voor de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en de hypotheekbelasting. Echter zijn deze kosten niet meer voor de klant, maar voor de bank! Dit is wettelijk vastgelegd in de Spaanse hypotheekwet van 2019. Zorg dus dat je dit weet indien de bank de kosten wél op je wilt verhalen.

 

Voorbeeldberekening kosten koper

Om eenvoudig inzichtelijk te maken hoeveel de kosten gemiddeld bedragen, worden deze meestal toegelicht in percentages. Maar let op: de kosten koper bij een aankoop verschillen per aankoopsom. Houd hier rekening mee! Er zijn namelijk ook vaste kosten, die niet gebaseerd zijn op de aankoopsom. Voorbeeld: Voor het registreren van de woning in het Spaanse kadaster is één vaste prijs, dit is niet afhankelijk van de prijs van de woning.

Bekijk de volgende voorbeelden bij een aankoop

 1. Aankoopsom < € 120.000
  De kosten koper zullen hier hoger liggen, ga uit van ongeveer 12-14%
 2. Aankoopsom > € 1.000.000
  De kosten koper zullen hier lager liggen, meer ronde de 9-10%

Bereid je dus goed voor op kosten koper wanneer je een huis in Spanje wilt kopen. Oriënteer jezelf op wat de overdrachtsbelasting is in de regio waar jij wilt aankopen, wat de kosten zijn van een notaris en vergelijk deze kosten.

Het is vooral belangrijk dat je dit weet indien je met een makelaar in Spanje in gesprek gaat. Het kan namelijk voorkomen dat de makelaar lagere percentages noemt. Dit is geen misleiding, maar vaak worden bepaalde kosten wel achtergehouden.

Kosten koper duidelijk inzichtelijk hebben?

Wil jij graag weten hoeveel eigen vermogen je minimaal nodig gaat hebben voor het vastgoed dat je op het oog hebt? Bereken het eenvoudig zelf met onze Eigen Vermogen Calculator op basis van de (verwachte) aankoopsom van het vastgoed.

Wil je een compleet beeld hebben van de kosten die een aankoop én financiering met zich mee gaat brengen? Kies dan voor onze Hypotheekrapportage. Voor een klein bedrag ontvang je een volledige berekening van jouw financieringsmogelijkheden.