verhuurhypotheek Spanje

Verhuurhypotheek in Spanje

Bestaat deze en hoe werkt dit?

Bestaat er een verhuurhypotheek in Spanje?

Het korte antwoord is: nee! Spaanse banken kennen geen verhuurhypotheek die kijkt naar de (verwachte) inkomsten versus de voorspelde vaste lasten.

Het lange antwoord is: alhoewel de Spaanse banken dit niet aanbieden zijn er wél alternatieven waar je mogelijk naar kunt kijken. We bespreken je opties o.a. hieronder.

Hypotheek via een Spaanse bank

Wil je een (verhuur)hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank, dan moet je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Je gaat een hypotheek persoonlijk aan en niet op basis van (verwachte) verhuuropbrengsten. Je kunt dit zien als een hypotheek die je voor een woning voor jezelf neemt in Nederland of België.
  2. Er is dus géén mogelijkheid om toekomstige opbrengsten mee te nemen voor je hypotheek (ook niet in geval van een B&B e.d.). Je hypotheek wordt altijd bepaald op je recente persoonlijke financiële historie. Je dient dus ook voldoende spaargeld en maandelijkse ruimte te hebben voor je aankoop.
  3. De Spaanse bank zal verder geen eisen stellen aan of je wel/niet je woning gaat verhuren. Deze kijkt puur naar of je de hypotheek kunt betalen.
  4. De verhuur wordt wél gereguleerd door de gemeente waar je de woning koopt. Deze geeft een verhuurlicentie af op basis van beschikbaarheid. Het kán voorkomen dat een gemeente dit niet doet. Je dient dit altijd vóóraf te checken met de verkoper en makelaar.

Hypotheek in Spanje direct helpt je met een goede voorbereiding om een hypotheek in Spanje te verkrijgen.

Alternatieven voor een verhuurhypotheek in Spanje

Wil je toch graag een hypotheek op basis van professionele verhuur? Dan kun je denken aan de volgende opties:

  • Aankopen met een Spaanse SL (Spaanse variant van een Nederlandse BV). Je richt dus een Spaans bedrijf op dat professioneel aankoopt en verhuurt. Vaak is deze optie alleen voordelig of geschikt als het om meerdere woningen of zelfs appartementencomplexen gaat (buy-to-let constructies). Voor incidentele woningen is dit niet vaak de way-to-go).
  • Je overwaarde inzetten voor een Spaanse aankoop. Niet alle geldverstrekkers in Nederland staan toe dat je dit inzet voor een investering in het buitenland! Je hebt hierbij een aantal opties om dit slim in te zetten, we helpen je graag met de mogelijkheden.
  • Commerciële financiering voor je Spaanse woning. Dit kan momenteel nog beperkt. Vaak loopt deze financiering via fundingplatforms met flink hogere rentes (startend vanaf 6,5%). Ook vragen deze vaak een onderbouwd businessplan en minima qua bedragen.

Hulp nodig bij je verhuurhypotheek in Spanje?

Wij helpen je graag bij het aankoopproces en je verhuurfinanciering. Neem even contact met ons op óf vul onze hypotheekindicatie in voor een uitgebreide intake.

Ons team helpt je met de juiste keuze maken: