woningaankoop niet gek maken

Spaanse woning aankopen.. Laat je niet gek maken!

Trap niet in het hectische aankoopproces!

Een hectisch aankoopproces in Spanje

Je bent een prachtige woning tegengekomen tijdens een onverwachte huizenjacht op jouw Spaanse vakantie. Een woning helemaal naar jouw smaak, mét de verwachte tuin en zwembad. Geweldig! Jouw enthousiasme kan je voor de makelaar en verkopende partij niet verstoppen. Jij wilt dit huis!

Het besef dat je eigenlijk nog veel moet regelen en onderzoeken komt pas als je weer terug thuis bent. Allerlei vragen gaan door jouw hoofd. Kom ik in aanmerking voor een financiering? Is het een fijne buurt om te verblijven?

Direct aan de slag dan maar?

Veel tijd is er echter niet om na te denken. Na één uur ontvang jij al het reserveringscontract van de makelaar om te tekenen en een aanbetaling van € 3.000 te doen. Daarbij staat aangegeven dat de verkopende partij ook een andere koper heeft. Deze koper heeft een lager bod dan jou, dus jij hebt de eerste keuze.

Je moet dan wel snel beslissen, wordt er in de mail geschreven. Wat kan er fout gaan? Die hypotheek in Spanje komt toch vast wel rond? Dit huis voldoet aan al mijn wensen en ik kom vast nooit meer zo’n huis tegen! Nog dezelfde avond wordt het contract getekend verstuurd en de aanbetaling over gemaakt. Dit kan niet meer fout gaan!

Snelkoop = duurkoop

Vijf maanden later had je gehoopt om destijds een betere overweging te maken. Een financiering aanvragen blijkt niet hetzelfde te gaan als in Nederland. De mañana mañana cultuur ben je als Nederlander niet gewend, waardoor veel frustraties zijn ontstaan. De verkopende partij is ook niet tevreden, ze sturen om de dag wel een mail met de vraag of ze verder kunnen...

De aanbetaling van 10% durf je niet te doen, want wat als je die financiering toch niet krijgt?

Gelukkig is, na 6 weken, jouw aanvraag eindelijk goedgekeurd. Je kunt weer eens opgelucht ademhalen. De betaling van 10% is dan ook snel gedaan, want wat als het huis straks weg is? Nu enkel de taxatie nog en dan kun je genieten van je Spaanse woning.

Verdrietig kijk je 3 weken later naar de stand van zaken. Het taxatierapport is opgeleverd. De vierkante meters van de woning blijken maar voor de helft geregistreerd te staan in het Spaanse kadaster. De taxatie is daardoor gebaseerd op de helft van de werkelijke waarde, waardoor de taxatiewaarde zelfs 20% minder is dan de aankoopprijs.

Wat betekent dit voor je hypotheek?

Een Spaanse bank geeft altijd een financiering op basis van de laagste waarde van de woning, waardoor jouw hypotheek er compleet anders uit ziet. Je moet opeens veel meer eigen vermogen inbrengen… De stekker moet er uit.

Aangezien in Spanje vaak geen voorbehoud van financiering wordt opgenomen, zie je jouw aanbetaling ook niet meer terug.

woningaankoop niet gek maken

 

Hoe bereid je je wel voor?

Dit soort situaties komen maar al te vaak voor. Verblind door de Spaanse zonnestralen gaan mensen onvoorbereid het Spaanse aankoopproces in. Het ongewenst onder druk zetten van de koper tot het overgaan van tekenen van een contract is heel gebruikelijk in Spanje én ook regelmatig door Nederlandstalige makelaars, met vervelende situaties tot gevolg.

Een goede voorbereiding is goud waard!

Wees niet naïef en zorg eerst voor een goede voorbereiding en maak dan pas de stap tot het overgaan tot koop. Dit voorkomt veel frustratie, tijd en overbodige kosten.

Ook zonder woning kan je al veel zekerheid krijgen bij een Spaanse bank wat betreft een financiering / hypotheek. Een mogelijk is een hypotheekindicatie via Hypotheek in Spanje Direct. Houd hierbij rekening dat een hypotheek altijd gebaseerd is op jouw financiële situatie én het onderpand. Een hypotheek is in Spanje pas definitief bij het passeren.

Zorg daarnaast dat de juiste mensen je helpen met de aankoop van jouw Spaanse woning. Laat je hierbij goed adviseren door experts. Een advocaat kan bijvoorbeeld zijn fee dubbel en dwars waard zijn door zijn juridische ondersteuning.

 

Bereid je voor met onze online hulp

Wil je een traag en ingewikkeld aanvraagproces bij een Spaanse bank vermijden? Regel dan via Hypotheek in Spanje zelf je hypotheek. Wij regelen de volgende zaken voor je:

  • Whitepapers en handleidingen om zelf je hypotheek te regelen
  • Slimme online rekentools
  • Vraagbaak via onze e-mail ticketsysteemEn in geval van onze hypotheekservice:
  • Een voorbereid dossier richting de bank
  • Connecties met de juiste persoon op de juiste plek

Zo regel jij je hypotheek beter en gedeeltelijk zelf!