finca spaanse woning onderpand

Spaanse woning in Spanje controleren op gebreken

Hoe pak je dit aan bij een aankoop?

Hoe controleer ik een woning in Spanje op gebreken?

Je gaat een woning aankopen in Spanje. Dan is het belangrijk om de woning goed te controleren op de juiste vergunningen en registraties. Het komt in Spanje namelijk helaas te vaak voor dat er gebreken zijn aan de woning. Het is daarom van groot belang om deze (op tijd) te controleren. Laat jezelf hierin begeleiden door een advocaat, maar wees zelf ook op de hoogte waar je op moet letten.

Voorbeelden van gebreken bij aankoop Spaanse Woning

Situaties waar voorgaande kopers tegenaan liepen:

  1. Voor de koop heeft de (voorgaande) eigenaar nog een hypotheek afgesloten op de woning en dus nog openstaande schulden.
  2. Van de 100 vierkante meter staat maar 50 vierkante meter legaal geregistreerd.
  3. De verkopende partij is niet de rechtmatige eigenaar van de woning.

Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom bovenstaande problemen!

Aanpak controle van je (toekomstige) woning

Als eerste moet je de woning gaan controleren in de ‘Registro de la Propiedad’. In dit eigendomskadaster kan je veel informatie terugvinden die voor jou als huiskoper in Spanje belangrijk zijn. Zo weet jij bijvoorbeeld wie de rechtsmatige eigenaar en verkoper is van de woning en of er nog schulden op de woning aanwezig zijn. Met kennis van deze informatie voorkom jij problemen bij het aankopen van een Spaanse woning.

Hoe kom je dan aan dit soort informatie?

Nota Simple

Hiervoor kun je een Nota Simple opvragen. Dit is een verkort uittreksel uit dit kadaster. Jouw makelaar of advocaat kan dit document opvragen. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Het zou zonde zijn als je na het doen van een aanbetaling er pas achter komt dat de woning illegaal gebouwd is, toch? Wees er daarom altijd op tijd bij en vraag jouw Nota Simple altijd op tijd aan!

 

Registro de la Propiedad vs. het Catastro

De bovengenoemde Registro de la Propiedad wordt vaak onterecht vergeleken met het Spaanse Catastro. Dit zijn twee verschillende kadasters.

De eigenaar van de woning moet ook in het "Catastro" de woning inschrijven, echter is dit met fiscale doeleinden. Als je eigenaar bent van een woning in Spanje moet je namelijk jaarlijks ‘Onroerend goed belasting’ betalen. In Spanje heet dit Impuesto de Bienes Inmuebles. Dit bedrag betaal je aan de gemeente waar de woning gelegen is.

Het bedrag wordt gebaseerd op de regionale kadastrale waarde van de woning die in het Catastro geregistreerd staat. Dit is niet de prijs die jij betaalt hebt voor de woning. De kadastrale waarde wordt op een andere manier berekend en is afhankelijk van bepaalde richtlijnen. Er wordt hierbij gekeken naar de ligging van de woning en de waarde van omliggende woningen. Afhankelijk van de gemeente, kan de belasting verschillen tussen 0,3% en 0,9%.

Let op:

Degene die op 1 januari eigenaar is van de woning, is belastingplichtige voor het gehele jaar.

Wil je graag hulp bij het controleren van je aankoop in Spanje?

Wij helpen je graag bij het aankoopproces. Onze juridische hulp zorgt ervoor dat jij met zekerheid de aankoop kunt doen. Dit is onze woonzeker Woningcheck in Spanje dienst.

Daarnaast ontvang je toegang tot onze kennis over het aankoopproces in Spanje!