maximale financiering spaanse bank

Wat kun je maximaal lenen bij een Spaanse bank?

Maximale financiering in Spanje

Wat kan ik lenen bij een Spaanse bank?

In tegenstelling tot in Nederland, is een 100% hypotheek niet mogelijk in Spanje. Een Spanjaard kan een maximale hypotheek van 80% krijgen. Voor een non-resident (Nederlander) geven de banken een maximale hypotheek van 70% . Dit is voor de bank een topfinanciering.

De Spaanse bank berekent de hypotheek altijd over de laagste waarde. Dit is óf de aankoopsom óf de taxatiewaarde. Stel dat de taxatiewaarde lager uitvalt dan de aankoopsom, zal de Spaanse bank de hypotheek berekenen over de taxatiewaarde. Hierdoor kan jouw financiering lager uitvallen dan tevoren is berekend. Houd hier altijd rekening mee!

Ons advies is om alvast een taxatie uit te laten voeren voordat je de woning koopt.

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig?

De Spaanse bank geeft een maximale financiering van 70% van de laagste waarde van de woning. Dit betekent dat er minimaal 30% uit eigen vermogen gefinancierd dient te worden. Dit bedrag dient aantoonbaar te zijn op een rekeningafschrift van een spaarrekening. In het geval van overwaarde in NL moet deze dus op je bank staan.

Let op: je mag niet alleen de overwaarde van jouw Nederlandse woning als eigen vermogen gebruiken, je dient ook spaargeld in te brengen. Lees hier meer over overwaarde.

Vergeet ook niet de kosten koper bij aankoop van een Spaanse woning!

Wat bepaalt hoeveel je kunt lenen in Spanje?

De Spaanse banken hebben een heel reglement aan punten en regels die bepalen hoeveel je kunt of mag lenen. Lees dus goed aan welke hypotheek eisen je moet voldoen in Spanje! Houd verder rekening met de volgende punten:

  • De aankoopsom of taxatiewaarde
  • Jouw bestedingsruimte (DTI) per maand
  • De maandelijkse lasten van de hypotheek
  • Maximale eigen vermogen dat je kunt inbrengen
  • Jouw aankoopprofiel & inkomensklasse
  • De locatie en het type woning dat je koopt

Bereken je maximale hypotheek in Spanje:

Wil je graag weten hoeveel kunt lenen in Spanje? Je kunt het zelf snel berekenen via onze handige online tool. Liever een uitgebreide berekening? Onze specialisten berekenen het ook graag handmatig voor je: