maximale financiering spaanse bank

Wat kun je maximaal lenen bij een Spaanse bank?

Bereken je maximale financiering in Spanje

Wat kan ik lenen bij een Spaanse bank?

In tegenstelling tot in Nederland, is een 100% hypotheek niet mogelijk in Spanje. Een Spanjaard kan een maximale hypotheek van 80% krijgen. Voor een non-resident (Nederlander) geven de banken een maximale hypotheek van 70% . Dit is voor de bank een topfinanciering.

De Spaanse bank berekent de hypotheek altijd over de laagste waarde. Dit is óf de aankoopsom óf de taxatiewaarde. Stel dat de taxatiewaarde lager uitvalt dan de aankoopsom, zal de Spaanse bank de hypotheek berekenen over de taxatiewaarde. Hierdoor kan jouw financiering lager uitvallen dan tevoren is berekend. Houd hier altijd rekening mee!

Ons advies is om dus eerst een taxatie uit te laten voeren voordat je de woning koopt. Indien je via een Spaanse bank een hypotheek neemt, zal deze altijd een erkende taxateur inschakelen.

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig?

De Spaanse bank geeft een maximale financiering van 70% van de laagste waarde van de woning. Dit betekent dat er minimaal 30% uit eigen vermogen gefinancierd dient te worden. Dit bedrag dient aantoonbaar te zijn op een rekeningafschrift van een spaarrekening. In het geval van overwaarde in NL moet deze dus op je bank staan.

Vergeet daarnaast ook niet de kosten koper bij aankoop van een Spaanse woning. Wil je het complete bedrag weten dat wij adviseren om uit eigen vermogen mee te nemen; gebruik dan onze gratis berekentool voor eigen vermogen.

Let op: we zien vaak dat mensen hun overwaarde uit Nederland of België inzetten voor het eigen vermogen, maar je dient ook spaargeld in te brengen. Lees hier alles over overwaarde inzetten.

Een voorbeeldberekening

Type Bedrag
Aankoopsom€250.000
Taxatiewaarde€235.000
Maximale financiering (70% over laagste waarde)€164.500
Eigen inbreng (aankoopsom - financiering)€85.500

Wat bepaalt hoeveel je kunt lenen in Spanje?

De Spaanse banken hebben een heel reglement aan punten en regels die bepalen hoeveel je kunt of mag lenen. Lees dus goed aan welke hypotheek eisen je moet voldoen in Spanje! Houd verder rekening met de volgende punten:

  • De aankoopsom of taxatiewaarde
  • De minimale inkomenseisen
  • Jouw bestedingsruimte (DTI) per maand
  • Het geldende rentepercentage op dat moment
  • De maandelijkse lasten van de hypotheek
  • Maximale eigen vermogen dat je kunt inbrengen
  • Jouw aankoopprofiel & inkomensklasse
  • De locatie en het type woning dat je koopt

Het is in Spanje dus altijd een maatwerk voorstel voor de bank richting jou. Houd hier rekening mee, zodoende dat geen enkele makelaar of broker jou een definitieve uitkomst vooraf kan geven.

Bereken je maximale hypotheek in Spanje:

Wil je graag weten hoeveel kunt lenen in Spanje? Je kunt zelf berekenen via onze handige online tool. Binnen 20 minuten krijg je dan een uitgebreid rapport op maat met jouw hypotheekmogelijkheden.