ing bank valencia

Hypotheek in Spanje verkrijgen bij ING

Is dit mogelijk?

Spaanse Hypotheek bij ING verkrijgen

Vaak krijgen wij opmerkingen over Nederlandse banken in Spanje, o.a. in Valencia. Een Nederlandse bank die ook in Spanje is gevestigd is de ING. "Oh dat is handig, dan kan ik toch gewoon bij die Nederlandse bank een hypotheek regelen, toch?"

Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Wij leggen je graag meer uit hoe de ING werkt.

ING Nederland vs Spanje

ING MadridDe ING is inderdaad een van oorsprong Nederlandse bank. De bank is wel internationaal actief in meer dan 40 landen. De naam ING komt dan ook van het vroegere "Internationale Nederlanden Groep". Tegenwoordig de ING Group genoemd.

Het is echter wel goed om te weten hoe het bedrijf opereert. Het is namelijk een N.V. met een bepaalde bedrijfsstructuur. Bepaalde onderdelen opereren onder eigen merknaam, óf onder de merknaam van ING, maar wel los van elkaar. In het buitenland (en dus ook in Spanje) heeft het lange tijd geopereerd onder de naam ING Direct, maar sinds 2018 is de naam weer veranderd naar ING.

Belangrijk om te weten is ING opereert als een gedecentraliseerde internationale bankorganisatie, met aparte divisies in elk land waar het aanwezig is. Elke bankdivisie functioneert relatief onafhankelijk en is verantwoordelijk voor haar activiteiten binnen het specifieke regelgevingskader van het betreffende land. Dat wil dus zeggen dat de ING bank in Spanje géén direct relatie heeft met de bank die wij kennen in Nederland of Spanje.

Spaanse Hypotheek bij ING in Nederland

Vaak krijgen wij ook de vraag dat woningkopers in Spanje een hypotheek bij ING Nederland willen afsluiten (ING heeft immers ook vestigingen in Spanje). Helaas is dat niet mogelijk.

Tijdens de kredietcrisis van 2008 hebben Nederlandse banken namelijk moeite gehad met het innen van onroerend goed in het buitenland, vooral vanwege de uitdagingen op het gebied van communicatie en cultuur in Spanje. Hierdoor hebben veel Nederlandse banken besloten om zich na 2011 niet meer te richten op het financieren van woningen in Spanje.

Aangezien de Spaanse tak dus onafhankelijk opereert van de Nederlandse of Belgische branches, is dit dus niet mogelijk.

Hypotheek bij de Spaanse ING tak

Dan moet het toch zeker mogelijk zijn om een hypotheek bij de ING in Spanje te verkrijgen? Ook dat is helaas niet mogelijk. De ING in Spanje biedt uitsluitend hypotheken aan voor Spaanse ingezetenen. Dit zijn dus residenten die minstens 2 jaar belastingplichtig zijn in Spanje.
Als non-resident een (2e) woning financieren in Spanje is dus niet mogelijk bij ING Spanje.

 

Wel een hypotheek in Spanje regelen?

Bij Spaanse Hypotheek helpen we aankopers van een woning in Spanje wél met de juiste informatie en banken waar je terecht kunt. Via onze berekening krijg je inzicht in jouw mogelijkheden én welke banken passen bij jouw profiel. Bestel onze indicatie voor meer duidelijkheid: