NIE Nummer aanvragen

NIE Nummer woning-aankoop Spanje

Hoe regel je je NIE nummer om een Spaanse droomwoning te kopen?

Een NIE-nummer, Numeró Identificación de Extranjeros, is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer (BSN). Dit is dus belangrijk, want dit nummer heb je nodig bij de officiële instanties in Spanje.

Als je een Spaanse woning gaat aankopen, dan is het helemaal van belangrijk. Maar ook bij eenvoudige zaken zoals de de aansluiting voor water of voor elektriciteit voor je nieuwe woning ga je het NIE nummer nodig hebben! Het is dus raadzaam om een NIE nummer tijdig in het bezit te hebben als je op zoek bent naar een woning in Spanje.

Wie heeft een NIE Nummer nodig?

Indien je een Spaanse woning gaat kopen heb je dus een NIE-nummer nodig. Maar let wel op: niet alleen de aanvrager moet deze hebben, maar alle mede-eigenaren van de woning ook. Dit kan o.a. een fiscaal partner zijn, of iemand anders die met jou de woning koopt.

Let op: voor een hypotheekaanvraag is in eerste instantie nog geen NIE-nummer nodig. Je dient je NIE wel wel twee weken voor de overdracht (passeren) van de woning en dus het afsluiten van de hypotheek aan te leveren aan de Spaanse bank. Doe je dit te laat? Dan loopt het proces van overdracht vertraging op.

Verschillende types NIE Nummers:

Not al NIE's are equal helaas. Het is afhankelijk van hoe lang jij (in een aangesloten tijdsperiode) in Spanje wilt verblijven. Deze tijdsduur bepaalt het type NIE nummer dat je nodig hebt. Het grootste verschil bij een woningaankoop zit hem in ofwel emigratie of een bezoekje (vakantie) naar jouw 2e woning in Spanje.

Hieruit zijn er twee varianten mogelijk:

 • NIE certificado con carácter permanente - deze heb je nodig indien je langer dan drie maanden vast in Spanje gaat verblijven. Als Nederlanders ben je inwoner van de EU, dus je kunt deze zelf in Spanje aanvragen. Dit is
 • NIE certificado con carácter temporal - deze ga je nodig hebben indien je minder dan drie maanden in Spanje verblijft per keer, bijvoorbeeld om enkele maanden in je 2e woning te overwinteren. Het NIE nummer heb je vooral nodig voor het fiscale nummer voor administratieve zaken.

 

Hoe vraag je een NIE-nummer aan?

Je kunt op 3 manieren jouw NIE-nummer regelen voor Spanje:

 • Optie 1 - Aanvragen in Spanje
  Het is mogelijk zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor. Vaak is dit geheel in het Spaans. De ervaring leert dat mensen hier veel obstakels ervaren, zoals de Spaanse taal (lastig voor complexe documenten) of de beperkte momenten en locaties waar de aanvraag mogelijk is. Houd rekening met situaties dat er specifieke dagen en tijden worden gehanteerd voor een NIE aanvraag. Ga dit na bij de specifieke gemeente van je aanvraag.
 • Optie 2 - Zelf aanvragen via Spaanse consulaat in Amsterdam
  Voor deze optie vul je zelf een twee formulieren in: het EX-15 en 790-012. Je maakt een afspraak bij het Spaanse Consulaat in Amsterdam. Voor de afspraak neem je de ingevulde formulieren mee en je persoonlijke documenten (paspoort of identiteitskaart + een kopie hiervan). Ben je van niet-Nederlandse nationaliteit of student? Dan gelden mogelijk aanvullende benodigde documenten. Over het algemeen duurt dit proces 2-3 maanden. Helaas komt het regelmatig voor dat formulieren niet juist of onvolledig zijn ingevuld, je zult dan opnieuw een afspraak moeten maken.
 • Optie 3 - Aanvraag via een advocaat + ophalen in Amsterdam
  Heb je geen tijd of kans om naar Spanje te gaan of wil je simpel en eenvoudig je NIE regelen? Je kunt een service inschakelen om de aanvraag in orde te maken. Je levert de benodigde gegevens aan en een juridisch specialist maakt voor jou de formulieren in orde en maakt een afspraak (in overleg) bij het consulaat in Amsterdam. Na de afspraak wordt het NIE nummer binnen enkele werkdagen naar je fysieke adres in Nederland opgestuurd.

Let op: er zijn lange wachtrijen momenteel bij het consulaat voor NIE nummer aanvragen. Het consulaat plant daarom beperkt aantal afspraken in. Houd er rekening mee dat vanwege lange wachttijden je daadwerkelijke afspraak pas over 2 tot 3 maanden kan plaatsvinden.

Hulp bij je aanvraag:

Wil je juridische hulp bij je aanvraag? Regel het snel en voordelig via Hypotheek in Spanje Direct.

NIE Nummer Aanvragen

NIE Nummer Aanvragen Spoed