cedula spanje woonvergunning

Cedula de la Habitabilidad

Alles over de Spaanse Woonvergunning

Woonvergunning in Spanje

Een belangrijk document voor het aankopen van een woning in Spanje is de Cedula, oftewel de woonvergunning. Dit document wordt verstrekt zodra de woning vanuit juridisch oogpunt ‘bewoonbaar’ blijkt.

Bij een nieuwbouwwoning wordt de bewoonbaarheid van de woning bij oplevering van de woning beoordeeld. Hierna wordt er een Cedula afgegeven. Deze vergunning is van groot belang aangezien je zonder een Cedula absoluut geen hypotheek kunt krijgen bij de Spaanse bank. Daarnaast kom je ook bij andere zaken in de problemen, zoals het aanvragen van aansluiting van water of elektriciteit.

De cédula de habitabilidad

Betekent letterlijk document van bewoonbaarheid. Het betreft dus een document waarin staat dat de ruimte aan een aantal minimum eisen voldoet en dan ook als bewoonbaar kan worden verklaard. Hiervoor dient o.a. sprake te zijn van een gezonde en hygiënische ruimte met een degelijke constructie.

Aanvragen van de cédula / woonvergunning

Voor het toekennen van de cédula de habitabilidad moeten er dus bepaalde zaken van de woning vastgesteld en genoteerd worden. Dit doet over het algemeen een advocaat in Spanje.

Daarnaast is voor het aanvragen een certificado de la habilidad nodig. Deze wordt enkel en alleen afgegeven door een architect, deze moet de woning inspecteren en controleren of de eigenschappen overeenkomstig zijn met de lokale wetgeving.

Let op: vaak is de cedula een beperking bij het aankopen van een landelijke woning (ook wel finca rustica genoemd). Lees hier meer over in de blog: finca rustica vs urbana.

 

Hulp nodig bij de aanvraag?

Goed dat je hier over nadenkt. Een advocaat kan hierbij helpen. Je regelt dit eenvoudig en snel via Hypotheek in Spanje Direct. Bekijk de mogelijkheden: