Emigreren naar Spanje

Ben je van plan om te emigreren naar Spanje? Dan is er veel waar je aan moet denken en wat je allemaal moet regelen. We hebben de belangrijkste tips op het gebied van wonen, werken en leven voor je op een rijtje gezet.

Van plan om te emigreren naar Spanje?

Als je naar Spanje wil emigreren is er veel waar je aan moet denken en wat je allemaal moet regelen. Van aanvragen van een NIE nummer tot het regelen van werk of een studie. Of misschien ben je gepensioneerd en wil je lekker in Spanje komen overwinteren. Bij Hypotheek in Spanje Direct vind je handige tips bij het vinden van jouw favoriete woonplaats, werk en de Spaanse taal, maar wij helpen vooral bij het kopen van een woning in Spanje.

Emigreren naar Spanje 1

9,1 score

Onze gemiddelde klantbeoordeling

12+

Ervaren partners in ons netwerk

7 jaar

Ervaring met banken in Spanje
NIE-Nummer Spanje aanvragen

NIE nummer aanvragen

Als je gaat emigreren naar Spanje is het van belang om jouw persoonlijke NIE nummer aan te vragen. Wat is een NIE nummer? Dit is jouw Spaanse BSN nummer. Met dit nummer heb je nodig bij verschillende officiele instanties voor bijvoorbeeld het regelen van werk maar ook voor het afsluiten van internet of water/electriciteit op jouw woning. Er zijn verschillende manieren om dit NIE nummer aan te vragen. Lees hierover meer op onze website.

Waar wil ik wonen in Spanje?

Ten slotte, is het niet onbelangrijk om de juiste plaats uit te kiezen waar jij wilt wonen. De Spaanse costa’s (kusten) zijn populaire bestemmingen voor Nederlanders, tevens om te overwinteren of permanent te wonen. Maar tevens heb je de keuze voor een rustige regio als Costa Almería of een plaats met een bruisende stad in de buurt zoals bij de Costa Brava?

Let wel op: bij het kiezen van een woning is er in Spanje verschil tussen woningen die als "urban" worden toegekend én woningen die "rustic" zijn. Het verschil zit hem in de bestemmingsplannen van de woning en het gebied. Wil je graag een boerderijtje in het binnenland kopen? Lees dan goed ons artikel over het verschil tussen een finca rustica vs urbana!

We hebben enkele regio's voor jou op een rij gezet, elk met hun eigen charmes:

Costa Brava In het noorden van Spanje vind je deze ruige kustlijn. Deze regio heeft een prachtige afwisseling van mooie baaitjes aan het strand tot een bruisende stad als Barcelona dichtbij. Let hier wel op het weerfenomeen Tramontara; door een felle noorderwind kan het hier in de winter erg fris zijn. Maar wel met een zonnetje erbij!

Costa Dorada Een schitterende gouden (Dorada) kust met brede stranden. In deze provincie Taragona kan je naast de stranden ook veel cultuur en geschiedenis terugvinden. Bekende plaatsen als Salou, Cambrills en Ampolla zijn enorm geschikte locaties voor gezinnen!

Costa de Valencia De stad die door Zoover Awards werd uitgeroepen tot beste stedentrip binnen Europa. Dit zal je niet verbazen door de geweldige combinatie van de oude centrum ‘El Carmen’ tot het moderne gedeelte bij de ‘Stad van Kunst en Wetenschappen’. Verder maakt het strand op 6 kilometer afstand deze stad compleet.

Costa Blanca Een zeer gewilde regio voor het aankopen van een woning door Nederlanders. Het hele jaar door is er toeristische activiteit op de verschillende levendige en gezellig badplaatsen. Denk hier aan de stad Benidorm, Alicante of kleine kustplaatsjes als Altea en Javea.

Costa Alimería Houd je niet zo van dat massatoerisme? Dan is dit de geschikte regio voor jou! Naast de hoofdsteden Almería en Granada, kan je hier de rust vinden in de dunbevolkte omringde dorpen. Je vind hier een afwisselend landschap; van woestijnachtige gebieden tot bergen tot plaatsen waar de kasgewassen floreren. Deze regio is voornamelijk populair onder de natuurliefhebbers onder ons!

Costa del Sol Wederom een regio die enorm in trek is bij Nederlanders. Hier proef je het echte pure Spanje! Denk hier aan steden als Sevilla, Granada en Cordoba. Maar voornamelijk de badplaatsen zijn hier populair zoals Malaga en Estepona.

Uiteraard zijn er nog genoeg andere plaatsen waar je een woning kan aankopen! Bruisende steden als Madrid of Barcelona zijn een optie, of de eilanden op de Balearen, zoals Mallorca of Ibiza! Uiteindelijk is het jouw keuze!

Ook interessant als je wilt emigreren

De juiste plek vinden is 1 ding. Maar er komt nog veel meer op je af bij een emigratie naar Spanje. We brengen 3 zaken in beeld die jouw leven gaan veranderen, zodra je hebt besloten dat je in Spanje gaat vestigen:

Leven in Spanje

Het Spaanse leven is heel anders dan in Nederland. Alles verloopt erg rustig en lukt het vandaag niet, dan wel morgen. Oftewel mañana mañana! Het geeft een heerlijk relaxt gevoel in dit Spaanse leven, echter komt dit niet echt gelegen wanneer je iets zakelijks geregeld wilt krijgen. Het aanvragen van NIE-nummers of een hypotheek kan hierdoor bijvoorbeeld erg langzaam verlopen.

Werken in Spanje

Wil je aan de slag in loondienst of als zelfstandig ondernemer? Bereid je dan goed voor! Het is verstandig als je in Spanje zaken wilt doen om de Spaanse taal machtig te zijn. Er zijn echter ook Nederlandse bedrijven actief in Spanje, waar je eventueel kans maakt zonder de Spaanse taal. Daarnaast dien je te beschikken over het NIE-nummer om überhaupt aan het werk te gaan in dit land. Je werkgever is in de meeste gevallen verplicht om jouw zorgverzekering te regelen. Ga dit echter altijd goed na of dit ook het geval is!

Wonen in Spanje

Ga je permanent emigreren naar Spanje en wil je een woning aankopen? Ga voorzichtig te werk! Laat je goed informeren door meerdere (onafhankelijke) partijen. Het komt helaas te vaak voor dat er gebreken zijn aan Spaanse woningen. Gevallen als geen woonvergunning of het ontbreken van de officiele registratie in het kadaster zijn geen onbekende situaties. Dit soort problemen brengt bijvoorbeeld ook de mogelijkheden van een financiering in gevaar!

Emigreren naar Spanje 3

Beheers de Spaanse taal

Uiteraard is het handig om al iets te kennen van de Spaanse taal voor je gaat emigreren naar Spanje. Er zijn meerdere mogelijkheden om in Nederland de Spaanse taal te leren. De taal leer je natuurlijk het best als je eenmaal in Spanje woont. Ook hier zijn cursussen of scholen waar je aan de slag kunt! Houd er rekening mee dat Spanjaarden de Engelse taal niet goed machtig zijn, daardoor kan je met een beetje Spaanse achtergrond het beste uit de voeten.